Merhaba Melekler,
Aileler için en zor kararlardan biri çocukları için en doğru okulun seçimidir, değil mi? Tam da kafamızın bu kadar karışık olduğu bir dönemde, bu konuyu Fikirdenk anneler ve Tavsiye Melekleri ile beraber Eğitimpedia danışmanı Ali Koç eşliğinde analiz ettik. Ali Koç’tan değerli tavsiyeler aldık, bilgilendik.
Doğru okul kararı ile ilgili Fikirdenk kurucularından Sena Baran, köşe yazarı Avent annesi Müge Demirözü, Emzirme Danışmanı blogger Esra Ertuğrul, blogger anne Duygu Karataş, blogger anne Tavsiye Meleği Şafak Karadeniz’in blog yazılarına da mutlaka göz atın deriz.
Eğitim Danışmanı Ali Koç, Melekler için doğru #okulkararı konulu bir tavsiye yazısı hazırladı. Başka sorularınız var ise yorumlar kısmında bekliyoruz.
Okul kararı verecek olan ailelerin karşısında 3 seçenek var:
1- Devlet Okulu
2- Özel Okul
3- Home School
Bu seçeneklerden 3. olanı yasal olarak Türkiye’de mümkün olmadığı için aslında iki seçenekle karşı karşıyayız.
Devlet ya da Özel Okul Kararı Verecek Olan Ailelerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar:
Öncelikle şunu bilmekte yarar var, Milli Eğitim Bakanlığı e-okul sistemi üzerinden çocuğunuzun kaydını size en yakın olan ilkokula otomatik olarak yapıyor ve yasal açıdan devlet okulu tercih edecekseniz bu okula gitmeniz gerekiyor.
Ancak kağıt üstünde böyle olmasına rağmen okullar arasındaki kalite farkı dolayısıyla, veliler evlerinden uzakta daha iyi olduğuna inandıkları devlet okullarına kayıtlarını çeşitli yöntemlerle! yaptırıyorlar.
Peki bir okulun çocuğunuz için doğru okul olduğunu nasıl anlarsınız?
1- Okul Müdürü: Bir okulun nasıl bir okul olduğu ya da olacağında temel karar verici okul müdürüdür. Okulun sınırı çoğunlukla okul müdürünün sınırı kadardır. Bu nedenle okul müdürü hakkında ayrıntılı bilgi toplayın ve mutlaka yüzyüze görüşme yapmaya çalışın.
2- Öğretmen: Bir okuldan memnun olduğunu ya da olmadığını söyleyen veliler aslında çocuklarının öğretmenleri hakkında görüş bildiriyorlardır. Çocuğunuzun 4 yıl boyunca öğretmeni olacak ve bütün eğitim hayatını etkileyecek kişi hakkında çokça ayrıntılı bilgi toplayın. Bilgi aldığınız kişilerin eğitim yaklaşımlarına da mutlaka dikkat edin. Herkesin öğretmenden beklentisi farklıdır.
3- Veli Profili: Bir okulun nasıl bir okul olmak istediği kararını okul müdürü ve öğretmenler belirliyor gibi gözükebilir ama nasıl bir okul olacağına aslında veliler karar verir. Çocuğunuza yalnızca öğretmen değil arkadaş seçtiğinizi de unutmayın, okuldaki öğrenmenin pek çoğunun derste değil teneffüste olduğunu bilmelisiniz.
4- Bahçe ve Oyun Alanları: Okul bahçesi sürekli olarak oyundan koparılmaya çalışılan çocuğu oyuna davet eden ve çocuğunuzun okuldaki mutluluğunu sağlayacak olan en önemli yerlerden biridir.
5- Sınıf Mevcutları: İdeal sınıf büyüklüğünün ne olduğu konusunda pek çok tartışma var ama 40’tan fazla olmadığı kesindir.
6- Ders Dışı Etkinlikler: Öğrenmeyi, sınıfa ve okula hapsedilemeyecek zenginlikte algılayan ve öğrencilerini mümkün olduğunca okulun dışına kaçıran bir okul bulursanız kaçırmayın. Okulun spor takımları var mı, hangi sıklıkta gezi ya da sanatsal etkinlikler düzenlendiği okul hakkında fikir verir.
7- Öğretmen Sirkülasyonu: Her yıl ve hatta her dönem öğretmen değişikliği yaşayan bir okulda sorun olmaması mümkün değildir. Öğretmenlerin o okulda uzun süre kalmasına engel olan her ne ise o şey çocuğunuz için de iyi değildir.
8- Güvenlik,Temizlik,Yemek vb: Okul sadece öğrenme değil yaşam alanıdır aynı zamanda. Çocuğunuzun okulda geçirdiği sürenin temel ihtiyaçlarının karşılanması açısından da asgari standartlara sahip olmasını beklemek hakkınızdır. Öğrenme kalitesi, yaşam kalitesinden bağımsız düşünülemez.
9- Mesafe: “En yakın okul en iyidir” maddesi kadar okul seçiminde etkisi olan daha yüksek madde yok diyebilirim. Günde 2 saat serviste geçireceği zaman ile çocuğunuz, her yıl 360 saatlik bir eğitim alabilir ya da -boşverin eğitimi- gönlünce oynayabilir.
10- Maliyet Yalnızca Para Değildir: Devlet okulu ile özel okul arasında karar veren ailelerin, bu kararında, kuşkusuz ailenin gelirleri ile çocuğun eğitim giderleri arasındaki denge çok belirleyicidir. Ailenin bütün bireylerinin yaşam kalitesinden taviz vererek alacakları özel okul kararının yanlış olacağını söyleyebilirim. Çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz nitelikli zamanın ona sağlayacağı duygusal, fiziksel ve pedagojik gelişmeyi ona verebilecek olan bir eğitim kurumu yok,buna emin olabilirsiniz.
Kendiniz için mi Çocuğunuz için mi karar veriyorsunuz?
Bu maddelere eklenebilecek pek çok madde olduğu gibi bu sorulardan daha iyi sorular da vardır mutlaka. Doğru okulu seçmek için sorabileceğiniz ilk soruyu okula değil kendinize sorarak başlayın: Kendim için mi çocuğum için mi okul seçiyorum ?